В Истанбул отбелязаха тържествено 130 години  от полагането на основния

...
В Истанбул отбелязаха тържествено 130 години  от полагането на основния
Коментари Харесай

Тържествено отбелязаха 130 години на Желязната църква в Истанбул

В Истанбул означиха тържествено 130 години  от полагането на главния камък на българската православна черква " Свети Стефан "  на брега на Златния рог, известна още като Желязната черква., оповестиха от Пресцентъра на Министерството на културата.

На събитието участваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, Вселенският патриарх Вартоломей, както и редица публични лица от България и представители на българската общественост в Истанбул. Специални посетители бяха българският дипломат в Анкара Ангел Чолаков и ръководителят на българската общественост в Истанбул Васил Лиязе.

Българската черква " Св. Стефан " отразява българската национална концепция, знак е на българското национално единение. Нашата молитва през днешния ден е за тези, които построиха този възвишен храм, отдадена е на тяхната памет, която и през днешния ден осветява със силата на вярата, с волята за независимост и самостоятелност, с безпределна обич към българщината. С тези думи се обърна вицепрезидентът Илияна Йотова. " 130 години това е място за поклонение на всеки българин и по този начин ще бъде за идващите след нас ", уточни Йотова, представена от Прессекретариата на Президентството.

" Идеята за създаване на българската реликва естествено се ражда в интервала на събуждането, на всенародния български напредък, на разцвета на българската нематериалност и просвета, който с горделивост назоваваме Българско възобновление. Възраждане, почнало с дребната брошура на един духовник - отец Паисий Хилендарски, която в недрата на робството уточни пътя към светлината през историята за славни царе и патриарси, за славни борби и победи ", съобщи вицепрезидентът.

Йотова уточни, че дълбокият смисъл на битката за църковна автономия е битка за признание на българската националност и мощен тласък за революционните битки, довели до Освобождението. " В стените на този храм е вградено посланието на нашите предци  " Нас ни има! " Ние сме тук! " - с нашия език, книжовност, религия и просвета. Това е обръщение на българския народ, който със самочувствие желае своето самоопределяне и възкресение ", посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова цитира Стефан Богориди - най-големия донор на българския храм: " Българи да се грижат за българската черква, българите, които са в Истанбул, техните синове. "

В приветствието си вицепрезидентът благодари особено на Фондацията православните църкви на Българската екзархия в Истанбул, на ръководителя й Васил Лиязе, на всички, които сплотяват българската общественост и се грижат за българските културно-исторически монументи.

" Вашето наличие тук демонстрира, че имаме зад тила си Майка България ", обърна се Лиязе към вицепрезидента Йотова и служебния министър на културата Велислав Минеков, към посланика на България в Турция Ангел Чолаков и генералния консул в Истанбул Васил Вълчев.

" Обща е грижата ни за съхраняването на българските църкви в Истанбул и Одрин като място наизуст и средище на българите. Българската страна ще продължава да подкрепя всички старания за съхраняването на тези светини от българската история ", акцентира Йотова.

Вицепрезидентът благодари на всички, които се включиха във възобновяване на Желязната черква - на турската страна, на България, на донорите.

" Вярвам, че този храм, определян като " майка на всички български църкви ", ще бъде пренесен във времето образец за силата на духа на българския народ ", посочи Йотова.

Божествената света литургия продължи към два часа. Вицепрезидентът Илияна Йотова насочи одобрение, в което акцентира, че 130-ата годишнина на църквата " Свети Стефан " е доста значимо събитие и дефинира храмът ни в Истанбул като знак на единството и българската националност. По време на тържествената работа министър Минеков произнесе Символа на вярата.

Той показа, че би трябвало да благодарим на турските управляващи и страна, които поеха голяма част от реставрацията на българската реликва.

Поднесени бяха голям брой блага на църквата, в това число от Вселенския патриарх Вартоломей и от госпожа Йотова, която подари икона. Министър Минеков подари икона на Св. Св. Кирил и Методий.

По-късно водената от вицепрезидента Йотова българска делегация, в състава на която е министър Минеков, откри и новата образователна година за учениците и учителите в българското неделно учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " в Истанбул, което се обитава в Екзархийския дом в квартал " Шишли ". То е учредено преди 6 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР